Головна » Консоль, ноутбук чи ПК – що краще для геймерів у 2024 році?

Консоль, ноутбук чи ПК – що краще для геймерів у 2024 році?

Що обрати у 2024 році: Консоль, ноутбук чи ПК

У світі ігор вибір між ігровим ПК, ноутбуком або консоллю може мати вирішальне значення для досвіду кожного геймера. Кожен із цих пристроїв пропонує унікальні переваги та функції, які впливають на ігровий процес, зручність та враження від гри.

Настільний ігровий ПК

Комп’ютери є неймовірно універсальними пристроями. Вони вміють практично все – від обробки тексту і створення електронних таблиць до відеовиробництва і моделювання. Завдяки цьому вони також гарні для ігор.

Переваги настільного ігрового ПК

Головна перевага ігрового ПК полягає в тому, що його можна придбати в широкому ціновому діапазоні. Незалежно від того, чи ваш бюджет становить 500 доларів або 5 000 доларів, ви можете знайти ігрове обладнання для себе.

Більш того, якщо у вас обмежені фінанси, можна спочатку купити дешевий ігровий ПК. Після того, як ви накопичите достатньо грошей, ви зможете пізніше оновити його до більш потужної системи.

Якщо гроші для вас не проблема, настільні системи можуть бути набагато потужнішими за консолі. Оскільки ви можете вибрати компоненти, які хочете встановити на свій настільний ПК, єдине, що може вас обмежити, це ваша фантазія та бюджет.

Коли справа доходить до комп’ютерних ігор, вони пропонують більше можливостей. Незважаючи на те, що деякі консолі мають ексклюзивні ігри, вони все одно не можуть перевершити велику бібліотеку Steam та Epic Games.

Деякі інші програми запуску ігор мають моделі підписки, які дозволяють геймерам завантажувати кілька ігор за доступну щомісячну плату. Хоча і Xbox, і PlayStation також пропонують підписки, у вас є більший вибір, якщо у вас є ПК.

Ще одна річ, яку можуть робити комп’ютери, а консолі не можуть, — це діяти як продуктивна машина. Якщо для вашої роботи потрібен потужний комп’ютер (наприклад, для відеомонтажу, автоматизованого проектування або моделювання), ви також можете використовувати його як потужний ігровий пристрій.

Недоліки настільного ігрового ПК

Незважаючи на переваги ПК, він все ще не є простим вибором в іграх. По-перше, купити ігровий ПК, здатний конкурувати за потужністю з найпопулярнішими ігровими консолями, набагато дорожче. Особливо це було актуально під час дефіциту графічних процесорів з 2020 по 2022 рік, коли багато відеокарт продавалися за сильно завищеними цінами.

Ви також опинитеся в невигідному становищі, коли справа доходить до ексклюзивних ігор для консолей. Хоча Xbox тепер дозволяє грати в ексклюзивні ігри через програму Xbox для Windows, ігри PlayStation зазвичай обмежені ігровою консоллю Sony.

Незважаючи на те, що PlayStation Now дозволяє транслювати деякі ігри на комп’ютер, для цього варіанту все одно потрібне швидке підключення до Інтернету.

Комп’ютери також можуть бути складними у збиранні та налаштуванні. Оскільки ви зазвичай маєте справу з різними компонентами від різних виробників, потрібно уважно ставитися до сумісності.

Вам також потрібно встановити операційну систему та мати безліч драйверів для кожної частини, яку ви отримуєте. Хоча ви можете придбати готовий комп’ютер, щоб позбавити себе клопоту, зазвичай це коштує дорожче, ніж просто зібрати його з нуля.

Найкращий ігровий настільний комп’ютер 2024 року — Alienware Aurora R15 (фото: Future)

Ігровий ноутбук

Хоча ігрові комп’ютери є чудовим варіантом, їх зазвичай не так легко знайти. Якщо ви любите грати в ігри, коли перебуваєте в дорозі, ви можете подумати про придбання ігрового ноутбука.

Переваги ігрового ноутбука

Головною перевагою ігрового ноутбука є його портативність. Хоча вони, як правило, менш потужні, ніж їх настільні аналоги, навіть якщо вони мають схожі характеристики, різниця зовсім незначна для більшості геймерів.

Більш того, оскільки ноутбуки мають акумулятори, ви можете бути впевнені, що не втратите прогрес у грі, якщо раптом зникне живлення. Таким чином, ви зможете зберегти свій прогрес і правильно закінчити гру, якщо втратите силу.

А якщо у вас повністю заряджена батарея, ви, ймовірно, зможете грати ще годину, перш ніж вам потрібно буде її зарядити.

Недоліки ігрового ноутбука

Коли ви купуєте ноутбук, ви зазвичай більше не можете його оновити. Хоча більшість ігрових ноутбуків мають деякі компоненти, які можна модернізувати, такі як розширювана пам’ять і можливість додати додатковий SSD-накопичувач, на цьому все.

Щоб отримати нову відеокарту або більш потужний процесор, необхідно купити новий комп’ютер.

У вас також є обмежені можливості вводу/виводу (I/O) на ноутбуці. Отже, якщо ви хочете підключити кілька периферійних пристроїв одночасно, наприклад, додаткові монітори або, можливо, повний набір ігрових контролерів, включаючи ігрову клавіатуру, ігрову мишу, пристрій гоночного симулятора та систему віртуальної реальності, вам знадобиться USB-концентратор.

Найкращий ігровий ноутбук 2023 року — Asus ROG Zephyrus M16 (фото: NotebookCheck)

Ігрова консоль

Пристрій, спочатку призначений для виконання певної функції, зазвичай справляється з цим добре. Якщо вам потрібна машина, призначена для ігор, багато хто скаже, що вам потрібна ігрова консоль.

Переваги ігрової консолі

Якщо вам потрібна простота в іграх, немає нічого простішого, ніж ігрова консоль. Вам просто потрібно підключити його до телевізора та вставити диск з грою, щоб почати грати. Якщо ви придбали бездисковий пристрій, вам просто потрібно підключитися до Інтернету та створити обліковий запис.

Консолі також є найбільш економічними, коли справа доходить до ігрових можливостей. Щоб отримати комп’ютер такої ж потужності, довелося б витратити на консоль в півтора-два рази більше.

Ігрові консолі також чудово підходять для багатокористувацьких ігрових сесій. Якщо до вас завітає друг або ви хочете пограти з сім’єю, вам знадобиться лише одна консоль для локальної гри. Деякі комплекти для PlayStation та Xbox навіть пропонують дві консолі прямо з коробки.

Недоліки ігрової консолі

Однак, оскільки ігрова консоль призначена виключно для ігор, це практично єдине, для чого ви будете її використовувати. Хоча ви можете використовувати його для перегляду Інтернету та відео на YouTube, консоль не дуже ефективна для цих завдань.

Якщо ви зайнята людина, ви, ймовірно, отримаєте більше користі від ігрового комп’ютера, оскільки ви можете використовувати його для роботи. Але якщо ви купите ігрову консоль, то, швидше за все, будете включати її тільки у вихідні, а в решту часу вона буде припадати пилом.

Що вибрати

Яка з трьох ігрових систем найкраща? Чесно кажучи, однозначної відповіді на це питання немає. Якщо ви говорите про чисту потужність, не враховуючи гроші, ігровий настільний комп’ютер легко перевершить два інших пристрої.

Але якщо ви шукаєте більш гнучкий пристрій, який можна всюди брати з собою, то ігровий ноутбук – це те, що вам потрібно. Однак пам’ятайте, що оновити його не так просто, як настільний ПК.

Нарешті, якщо ви хочете грати і вам не потрібен потужний комп’ютер, ігрова консоль пропонує найкраще співвідношення ціни та якості серед трьох. Крім того, якщо ви звикли використовувати клавіатуру та мишу, ви можете придбати їх для PlayStation 5 та Xbox Series XS.

Прокрутка до верху