Головна » Рецензія на фільм “Тихе місце: День перший” – Новий погляд на франшизу

Рецензія на фільм “Тихе місце: День перший” – Новий погляд на франшизу

Рецензія на фільм "Тихе місце: День перший" (Фото: google)
Рецензія на фільм “Тихе місце: День перший” (Фото: google)

“Тихе місце: День перший” – це третій фільм у франшизі, який режисер Джон Красінскі та студія Paramount спершу доручили Джеффу Ніколсу (“Байкери”). Проте проект перейшов до Майкла Сарноскі, відомого за фільмом “Свиня”, який дав новий імпульс кар’єрі Ніколаса Кейджа.

Рецензія на фільм “Тихе місце: День перший”:

Новий підхід до знайомої історії

“Тихе місце: День перший” не є прямим продовженням перших двох фільмів Красінскі, а спінофом і приквелом до них. Він розповідає передісторію апокаліпсису, що відбувся у “Тихому місці”, з новими героями. Проте є і знайоме обличчя – Джимон Гонсу, який повертається у ролі чоловіка з острова з “Тихого місця 2”. Для розуміння сюжету попередні фільми дивитися необов’язково, але робота Сарноскі, на жаль, поступається за саспенсом та оригінальністю фільмам Красінскі.

Якісне виконання

Незважаючи на це, “Тихе місце: День перший” вийшов досить якісним і тримає глядача в напрузі. Як і в попередніх стрічках, мінімум діалогів змушує режисера більше покладатися на візуальне оповідання та звук. Слоган фільму “Почуй, як це все почалося” підкреслює важливість звуку у стрічці. Звукова робота вражає: автори підтримують необхідну атмосферу, приглушуючи навколишні звуки або підвищуючи гучність для створення темпу. Акторська гра теж на висоті, особливо враховуючи мінімалізм діалогів, що змушує акторів використовувати мову тіла та вирази обличчя для передачі емоцій.

Сюжет та персонажі

За сюжетом, головна героїня Сем (Люпіта Ніонго) – хвора на рак пацієнтка хоспісу в Нью-Йорку. Вона вже змирилася зі своєю долею, що робить її мовчазною та інертною – що дуже зручно, зважаючи на те, що прибульці реагують на звук. У Сем є кіт, який, як і вона, майже не видає звуків. Разом з іншими мешканцями хоспісу Сем переживає навалу прибульців у центрі Нью-Йорка. Замість пошуків порятунку, Сем вирішує востаннє відвідати улюблену піцерію з дитинства в Гарлемі. На шляху туди вона зустрічає Еріка (Джозеф Квінн), ще одного одинака в місті. Їхня зустріч змінить їхні життя не менше, ніж напад прибульців.

Трейлер

Висновки

“Тихе місце: День перший” – це романтична драма, загорнута в форму трилеру з елементами горору, що розширює всесвіт оригінальної дилогії Красінскі, хоча й поступається їй за саспенсом. Фільм має найбільший у трилогії бюджет – 67 мільйонів доларів, що дозволяє показати масові сцени нападів прибульців та підрив мостів у Нью-Йорку. Проте, це все ще камерна історія, що фокусується на людських переживаннях та пошуку сенсу життя.

Ця стрічка – алюзія на життя у великому місті, де шум і стрес можуть звести з розуму. Але людська доброта, турбота та близькість можуть стати тим, що врятує навіть у найскладніші часи.